21 de febrer de 2024
Ajuntament de la Sénia
Esports

Projecte Arrela’t d’inclusió social per a joves basada en la mentoria esportiva

La Sénia compta amb una eina d’educació social basada en l’educació esportiva orientada a la integració social dels joves en risc d’exclusió.

El projecte “Arrela’t” posa l’accent en les activitats esportives amb l’objectiu d’ensenyar als joves un estil de vida saludable, gestió emocional i habilitats transversals per al desenvolupament personal (constància, dedicació, treball en equip, etc.).

Això és possible gràcies a la implicació de mentors esportius que contribueixen al procés d’inclusió de joves en risc d’exclusió. També dels i les mecenes, els i les empresàries i de persones individuals que creuen amb el projecte i que fan una aportació econòmica per sufragar les despeses econòmiques de les beques, ajudant a que aquest es pugui desenvolupar de manera adequada i amb la garantia que els i les beneficiàries disposaran de l’equipament necessari per a la pràctica esportiva,

És tracta d’una eina social i educativa per prevenir l’abandonament escolar prematur i millorar les oportunitats d’aprenentatge extraescolar dels joves participants.

També s’ajuda i es dona suport a clubs, entitats i organitzacions esportives en el disseny de processos inclusius d’integració social.

El consistori, des de la regidoria d’Esports, lidera la implementació del programa a la Sénia, amb la col·laboració de la regidoria de l’Àrea de les Persones i de Serveis Socials i la Cooperativa Terram. 

Aquest projecte està impulsat per la Fundació Gentis.

Per fer-ho possible, compta amb la col·laboració de les organitzacions esportives que guien els joves d’entre 12 i 18 anys. De moment, les entitats adherides són les següents:

Associació Esportiva Sénia

Club de Futbol la Sénia

Club Natació la Sénia

Complex Esportiu Municipal

Forest Gym

NZ Dance

El passat 21 de desembre l’any passat, a la Casa de Cultura, es va impartir la formació a totes aquelles persones mentores de les entitats, així com a totes aquelles altres que, tot i no estar directament relacionades amb el projecte, van voler aprofundir més en la temàtica i conèixe’l de primer mà.

A qui va dirigit?

Beneficiaris del projecte:

  • Joves en situació de vulnerabilitat o en risc d’exclusió
  • Joves en situació d’abandonament escolar prematur
  • Organitzacions esportives que vulguin capacitar les persones tècniques en mentoria


Com funciona la mentoria esportiva?

En el projecte “Arrela’t”, el mentoring es fa cada setmana.

En aquestes sessions, els mentors i els tutors es reuneixen en un lloc públic (normalment un club esportiu) per xerrar o participar en petites activitats.

El més important és que el mentor s’asseu amb el jove, l’escolta activament i l’ajuda a sentir-se escoltat, segur i valorat.

Aquestes relacions creen un ambient de confiança on els joves poden expressar els seus pensaments, preocupacions i interessos sense por de ser jutjats o recriminats.