21 de febrer de 2024
Ajuntament de la Sénia

Nucli antic de la Sénia

La situació del nucli urbà més antic del municipi es troba en relació amb els lligallos que confluïen vora el riu Sénia per endinsar-se al territori dels Ports. Tot i que la carta de poblament de la Sénia data de l’any 1232 (a l’Edat Mitjana), hi ha vestigis que testimonien la presència de pobladors en aquest emplaçament des de la prehistòria.

El lloc precís escollit per ubicar la població té una motivació clarament defensiva: tancada i protegida pel cingle situat vora el riu Sénia, el qual s’encaixa a gairebé 60 metres de profunditat. Aquesta peculiaritat fa que, avui en dia, passejar pel nucli antic de la vila, ens permet gaudir d’unes vistes esplèndides del paisatge que configura el nostre entorn natural més immediat.

Algunes de les construccions més característiques i peculiars del nucli antic són: la Font Vella, la Terrassa, l’església de Sant Bartomeu i el seu campanar, la casa Abadia, la casa del Rei Bonet, el forn de Raimundo, l’antiga Casa de la Vila, el mirador del carrer Galileu, i els safareigs de la Plaça i la Nòria, entre d’altres.