21 d'abril de 2024
Ajuntament de la Sénia

Diada del Camp d’Aviació

La Sénia és centre d’interès històric pel que fa a la Guerra Civil i l’àmbit de l’aviació a Catalunya i al conjunt d’Espanya, ja que per raons estratègiques d’ubicació, s’hi va construir un dels Camps d’Aviació de més rellevància durant el conflicte bèl·lic espanyol. Aquest va ser construït l’any 1937, i va allotjar, en un primer moment, militars russos i aviadors de l’exèrcit de la República. Posteriorment, amb l’ocupació franquista del territori, l’aeròdrom va passar a mans de la Legió Còndor alemanya. 

Amb la intenció de donar a conèixer els fets ocorreguts durant aquella època de conflicte al país, i dinamitzar un espai recentment museïtzat on es treballa per conservar la memòria històrica i evitar repetir aquells fets tan desgraciats que es van viure, naix l’any 2012 la Diada Commemorativa de la Construcció del Camp d’Aviació de la Sénia. 

La celebració recau al dissabte següent al 15 de setembre, ja que la posada en funcionament de l’aeròdrom en el moment de construir-se, sabem que va ser aquest mes de l’any 1937, tot i que es desconeix la data exacta. 

Durant la jornada es realitzen visites guiades, recreacions històriques, mostres de productes de militaria i artesans, exhibicions aèries, presentacions de llibres, passis de documentals, concerts per la pau, exposicions d’elements d’aquella època, trobades de vehicles antics i/o de guerra… tota una jornada que invita a experimentar, empatitzar, emocionar i reflexionar sobre uns fets reals ocorreguts a casa nostra en uns temps “no tan llunyans”… 

DATA | 15 DE SETEMBRE