21 d'abril de 2024
Ajuntament de la Sénia

Festes Majors de la Sénia

 Les festes majors són 10 dies de celebració dintre de la segona quinzena d’agost on els patrons honorats són Sant Bartomeu i Sant Roc. Es tracta de la celebració més participativa de la localitat, oferint una proposta lúdica i festiva atractiva per al conjunt de la població. 

De la gran varietat d’actes que s’ofereixen destaquen, principalment, les curses de cavalls i les corregudes de burros. Aquestes tenen lloc al hipòdrom del Pla de Roquillo, i hi participen cavalls pura sang anglesos. Aquesta afecció a les curses es remunta a fa més de cent anys i té l’origen en la disponibilitat de cavalls, matxos i burros que hi havia degut a la pagesia i als arrossegadors que treien la fusta dels Ports. 

Un altre acte característic de les festes majors són els bous a la plaça (correbous). Al voltant de la tarda de bous hi ha tot un seguit d’actuacions característiques en les que n’és protagonista 

destacada la música. La tarda comença amb un genet muntant un cavall de doma que recull simbòlicament les claus del toril de mans de l’autoritat que presideix l’acte. El clàssic pasdoble i la música de xaranga amenitza la jornada en la que públic i músics s’uneixen en una comunió de cants que fan de la festa una exaltació del saber xalar. 

També destaquen les nits de ball i revetlla, els actes culturals i esportius, els dies que s’homenatgen diversos col·lectius de la localitat (les dones, els joves, els vells i els absents)… tots els actes que conformen les festes majors són expressió de valors i de sentiments cap a la tradició, uns dies on la rutina i la quotidianitat passen a un segon pla, deixant espai a l’alegria i la diversió en totes les seves vessants. 

DATA | Finals d’Agost