21 de febrer de 2024
Ajuntament de la Sénia

Festa de la Mare de Déu de Pallerols

El tercer cap de setmana de setembre se celebra la festa de la Mare de Déu de Pallerols, patrona del nostre poble. Segons conta la llegenda, uns pastors o arrossegadors van trobar la imatge de la Verge al costat d’una font del camí del Ròssec, a la muntanya de Pallerols. Llavors, la van baixar al poble, però es diu que la imatge va tornar al lloc on l’havien trobat. Per aquest motiu se li va erigir una petita capella al peu de la qual surt la font. Amb motiu d’aquesta festa es fan activitats religioses com el peregrinatge al santuari, les novenes i el cant dels gojos que lloen la Mare de Déu. 

Però la festa de Pallerols destaca sobretot pel guarniment que es fa dels carrers per on ha de passar la processó. Durant el diumenge de matí, ben aviat, els carrers del poble s’omplen de gent que, amb una activitat frenètica, crea petites obres d’art aprofitant la “serritja” i el “caragolillo” (tan abundants al poble per les fàbriques de mobles). Aquests materials tintats de colors i representant diverses formes, es converteixen en catifes efímeres que omplen d’alegria, de festa i de visitants els carrers del municipi. 

Cal ressaltar que, els veïns del carrer Verge de Pallerols amb col·laboració de l’Ajuntament de la Sénia, el dissabte anterior al diumenge de les catifes, organitzen jocs, actuacions infantils, xocolatada, repartiment de cremat, concerts d’havaneres, etc., que juntament amb els actes religiosos que organitza la parròquia i el peregrinatge al santuari de la Mare de Déu de Pallerols (el diumenge posterior al de les catifes), resulta una festivitat d’allò més lluïda. 

DATA | 3r diumenge de setembre