27 d'abril de 2024
Ajuntament de la Sénia
ActualitatFira d'Artesania

XV Fira d’Artesania de la Fusta i el Moble de la Sénia i X Festa del Moble

PROGRAMACIÓ: XV Fira d’Artesania de la Fusta i el Moble de la Sénia i X Festa del Moble

Al municipi de la Sénia, entre les dècades dels anys quaranta i cinquanta, van sorgir petits establiments que van aplicar processos industrials a la fabricació de mobles. Aquests inicis tenen l’origen en l’ofici d’arrossegador, qui portava la fusta dels Ports amb matxos i cavalls. Als anys seixanta, es van establir empreses que van implementar processos de fabricació a gran escala. Als anys setanta, les fàbriques es van especialitzar en diferents etapes del procés de fabricació i venda de mobles. Fins abans de la crisi econòmica del 2008, el sector de la fusta, mobles i complements ocupava la majoria dels treballadors de la població i el municipi havia esdevingut la principal zona productora de mobles moderns a Espanya i un referent del sector a Catalunya. Consegüentment, el municipi de la Sénia sempre ha sigut conegut com el “país del moble” arreu del territori autonòmic i nacional.

La Fira d’Artesania de la Fusta i el Moble de la Sénia és un projecte iniciat l’any 2009 per dinamitzar, promoure i dignificar el sector artesanal local, aquest fet va ajudar a la creació de l’Associació d’Artesania de la Sénia i a la posterior organització de la Fira d’Artesania de la Fusta i el Moble de la Sénia conjuntament amb l’Ajuntament.

L’any 2013, amb la intenció de potenciar tot el sector de la fusta en conjunt, es va complementar la mostra amb la Festa del Moble, on la implicació per part de la Federació de Comerciants del Moble de la Sénia (FECOMS) va esdevenir un gran èxit. A grans trets, aquesta festa comporta que, durant el cap de setmana de la mostra, les botigues de mobles també obren les seves portes, amb ofertes, descomptes i promocions especials per recordar que la Sénia segueix sent un important referent en el comerç del moble.

Actualment, la Fira d’Artesania de la Fusta i el Moble de la Sénia és reconeguda per part del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, com l’única fira monogràfica d’artesania arreu de Catalunya especialitzada amb la fusta i el moble (una de les 14 que hi ha a Catalunya)

La XV Fira d’Artesania de la Fusta i el Moble de la Sénia i la X Festa del Moble se celebrarà el proper cap de setmana del 21 i 22 d’octubre de 2023.

Enguany, es comptarà amb la participació de més de 40 estands i, com a novetats al programa d’actes, cal destacar:

– La participació d’impressors digitals, makers.

– Conferències a càrrec del Gremi de la Fusta i el Moble dins el marc de la X Setmana de la Fusta de Catalunya, enguany sobre construcció amb fusta sostenible.

– Tallers infantils per a les famílies.

– El vespre musical (de dissabte) i el vermut artesà (de diumenge), per crear ambient de música en viu i DJ.

– Zona de lleure infantil i de restauració.

– Diferents sorteigs i descomptes dintre i fora del recinte firal.

– Sorteig de quatre premis per part de la FECOMS on les quatre persones afortunades podran aconseguir vals de 2.000 €, 1.000 €, 500 € o 250 € per la seva compra realitzada. Ressaltar també que les botigues de mobles estaran obertes tot el cap de setmana amb descomptes i espais d’outlet, convertint aquest cap de setmana en un dels millors moments per venir a la Sénia a comprar mobles.