21 d'abril de 2024
Ajuntament de la Sénia
Cultura

I JORNADES DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA A LA SÉNIA

PROGRAMACIÓ COMPLETA AQUÍ

El dissabte 18 de novembre marca l’inici de les Primeres Jornades de Memòria Democràtica a La Sénia, una iniciativa que busca apropar-se al passat recent amb l’objectiu de mantenir viva la flama dels valors democràtics que han marcat la història de la localitat.

Les jornades, organitzades per l’Ajuntament de La Sénia amb la col·laboració de diverses entitats locals i territorials, compten amb un programa diversificat d’activitats per commemorar el passat democràtic del territori.

La inauguració a càrrec de Lluís Montull, director territorial de Justícia de la Generalitat de Catalunya, que presentarà també el projecte Stolpersteine a La Sénia, se celebrarà el pròxim 18 de novembre a les 17:00 h a la Sala 1 d’octubre de la Casa de Cultura de la Sénia.

A les  17:30 h, Joan Baptista Beltran Reverté compartirà coneixements sobre els deportats del Montsià, seguit de la projecció del documental “La llibreta del Dr. Gras” a les 18:30 h, amb un col·loqui amb els directors Júlia Albacar, David Barrera i Andreu Prunera.

Les activitats del dissabte culminaran amb una actuació musical a càrrec del Grup Tibetium a les 19:30 h.

El diumenge 19 de novembre, a les 10:30 h, la historiadora i gestora cultural Eva Garcia dirigirà una visita guiada recomanada a partir dels 12 anys sobre “Fets i gent de la Guerra Civil de la Sénia”, amb punt de partida a la Plaça Major.

La segona setmana d’activitats, el dissabte 25 de novembre, el Centre d’Aviació Històrica de La Sénia obrirà les portes amb una jornada plena d’activitats, incloent-hi presentacions dels projectes locals, sessions al simulador de vol, tallers pràctics i una xerrada col·loqui sobre “L’Aviació a l’abril del 38” a les 17:00 h, a càrrec de Carlos Mallench Sanz.

El diumenge 26 de novembre, els participants tindran l’oportunitat d’explorar el Camp d’Aviació de la Sénia amb una visita guiada a les 11 h, seguida d’un reconeixement a Josep Sànchez Cervelló, autor dels textos del camp i especialista en Història Contemporània de les Terres de l’Ebre , i la projecció del documental “Entre dos fronts” amb col·loqui amb els autors a les 12:30 h.

Per concloure les jornades, el dimecres 29 de novembre a les 19:30 h, Joan Martínez Tomàs, arqueòleg territorial del Departament de Cultura, oferirà una xerrada sobre “Arqueologia i Guerra Civil a les Terres de l’Ebre” a la Sala 1 d’octubre de la Sala de la Casa de Cultura de la Sénia.

Dins del marc de les jornades, s’afegirà l’activitat “Murs amb records. Memòria del silenci,” una exposició sobre grafits de la Guerra Civil a l’Ebre, produïda pel COMEBE. L’exposició es podrà visitar a la Sala Central del Centre Marcel·lí Domingo, des del 14 de desembre fins al 14 de gener de 2024.

Aquesta iniciativa, amb una combinació de continguts locals i territorials, busca ser un espai de confluència per aquelles persones interessades a aprofundir en el coneixement i la reflexió sobre la lluita democràtica, especialment al llarg del segle XX. Les jornades tenen l’objectiu de continuar en el futur, mantenint viva la flama dels valors democràtics que han estat la força motriu de moltes persones al llarg de la història.

A més a més, aquestes jornades compten amb la col·laboració del Centre d’Estudis Seniencs, el Govern Territorial de Justícia i Cultura a les Terres de l’Ebre, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Campus Extens de la URV, la Diputació de Tarragona, la Biblioteca Pere Montcada de la Sénia, el Centre d’Aviació de la Sénia i el CAHS (Centre d’Aviació Històrica de la Sénia) i el suport de l’Espai de Reflexió de la Sénia.