L’Ajuntament de la Sénia ha estat beneficiari d’un ajut per import de 55.983,40€ per dur a terme el projecte executiu de millora, conservació d’hàbitats i espècies i ordenació d’accessos al riu Sénia (Montsià).
La Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Parc Natural dels Ports, ha atorgat a l’Ajuntament de la Sénia un total de 55.983,40 € per dur a terme el projecte executiu de millora, conservació d’hàbitats i espècies i ordenació d’accessos al riu Sénia.
L’actuació del projecte ha consistit a millorar els hàbitats del riu Sénia, en el tram comprès entre el Molí Hospital i el Partidor, amb les actuacions concretes les següents:
MILLORA D’HÀBITATS I CONSERVACIÓ DELS ESPAIS NATURALS
- Retirar la vegetació exòtica i invasora en dos punts.
- Protegir de galeries subterrànies existents per a quiròpters.
- Restaurar marges de pedra seca per a aconseguir que tornin a ser un hàbitat.
- Millorar dos desguassos de sèquies perquè arribi el cabal fins a la llera del riu.
ORDENACIÓ DELS ACCESSOS
- Millorar i possibilitar els accessos a les zona, ordenant-los adequadament, per poder fer un traçat de cara a realitzar actuacions d’educació ambiental.
- Construir escales de fusta o de travesses de fusta amb l’objectiu de permeabilitzar el municipi de la Sénia amb el riu i conscienciar als habitants de la Sénia del valor ecològic del riu.
- Instal·lar quatre passeres de fusta en trams de dificultat de pas.
- Construir un pas amb pedres per a millorar l’accés en zones molt localitzades.
INSTAL·LACIO ELEMENTS DE CANALITZACIÓ DE VISITANTS
- Instal·lar una tanca per a regular el pas de vehicles en els camins paral·lels a la llera.
Aquestes actuacions s’emmarquen dins la de convocatòria de subvencions destinades als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020 (operacions 04.04.01 i 07.01.01) per a l’any 2023, que estan cofinançats pel FEADER (43%) i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya (57%).