21 d'abril de 2024
Ajuntament de la Sénia
Cultura

La Sénia reflexiona amb les primeres Jornades de Memòria Democràtica

Per tal de commemorar el 85è aniversari de la batalla de l’Ebre, l’Ajuntament de la Sénia ha volgut fer coincidir l’acabament d’aquest succés dramàtic amb les primeres Jornades de Memòria Democràtica organitzades al municipi.

Les Terres de l’Ebre i el nord del País Valencià van ser un sector estratègic en el desenvolupament de la guerra civil. Dins d’aquest context, l’aeròdrom de la Sénia tenia un valor militar clau en època republicana primer i franquista després. A partir de l’abril de 1938 des de la Sénia sortien avions de guerra que atacaven territoris republicans del nord i del sud. L’impacte de l’estada de pilots al poble va ser tan gran que encara ara forma part de la memòria col·lectiva.

La Sénia, però, no va rebre només aquest impacte. La marxa de joves al front de guerra, la situació revolucionària dels primers mesos del conflicte, l’arribada de refugiats, el bombardeig de Rossell, l’exili… Tot plegat, la contesa va causar profundes ferides que han costat dècades de superar.

Avui, la guerra i la vulneració dels drets democràtics continuen sent, malauradament, actualitat. Analitzar conflictes passats ens ha d’ajudar a reflexionar i fer prevenció envers la possibilitat de conflictes futurs.

Amb les diferents activitats plantejades a les jornades s’han volgut recollir recerques fetes al territori i al poble. Llocs i fets de la guerra descrits amb l’itinerari interpretatiu d’Eva Garcia; els deportats als camps d’extermini nazis amb la xerrada de Joan Baptista Beltran; els joves soldats morts amb el documental La llibreta del doctor Gras; l’aviació de l’època amb la jornada de portes obertes del Centre d’Aviació Històrica de la Sénia i la xerrada a càrrec de Carles Mallench; les restes arqueològiques molt ben explicades per Joan Martínez…

Destacar també la reflexió de Lluís Montull, director territorial de Justícia que, en inaugurar el cicle, alertà de la necessitat de no baixar la guàrdia i de mantenir viva la memòria, donant a conèixer el projecte Stolpersteine que testimonia el darrer habitatge de cada persona represaliada als camps de treball o d’extermini.

La taula rodona amb els autors d’Entre dos Fronts i el reconeixement a Josep Sànchez Cervelló han volgut, també, parlar d’aquelles persones que han treballat per preservar la memòria. Estudiar i fer difusió de la recerca és la millor manera de mantenir-ne viva la flama. En aquest sentit, Josep Sànchez Cervelló mereix el més gran reconeixement. Defensor dels valors democràtics i del territori, és un dels principals referents en la recerca, la docència i la difusió al voltant de la història del segle XX a les Terres de l’Ebre. Ser l’autor dels plafons interpretatius del Camp d’Aviació de la Sénia és un orgull per al municipi.

Clourà les jornades d’enguany l’exposició de grafitis Murs amb records. Memòria del silenci, produïda pel COMEBE, la qual s’ubicarà al Centre Marcel·lí Domingo de la Sénia i podrà visitar-se del 14 de desembre al 14 de gener.

En aquesta mateixa línia i amb la intenció de continuar fent reflexionar sobre uns fets que no haurien de repetir-se mai més, el consistori senienc ja es troba estudiant noves propostes per dur a terme l’any 2024 durant les segones Jornades de Memòria Democràtica.