27 d'abril de 2024
Ajuntament de la Sénia
CulturaEnsenyament

El projecte “Victòria & Savoy als instituts” acosta el cinema d’autor a tots els públics

  • La iniciativa “Victòria & Savoy als instituts” tindrà lloc al Baix Ebre i el Montsià entre el 10 de novembre de 2023 i el 23 de febrer de 2024.
  • El cineasta Manel Raga, el Departament de Cultura i els ajuntaments d’Ulldecona, La Sénia, Amposta, Roquetes i Tortosa presenten un projecte per fomentar l’anàlisi i el debat al voltant del cinema d’autor entre els joves.  
  • El projecte inclou projeccions de cinema als instituts, així com sessions obertes al públic, presentades pels mateixos estudiants.

“Victòria & Savoy als instituts”  és una iniciativa organitzada pel cineasta Manel Raga, a través de la seua productora La Foradada Films, i compta amb el suport del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre i dels ajuntaments d’Ulldecona, la Sénia, Amposta, Roquetes i Tortosa. Es tracta d’una proposta educativa i cultural que naix amb la voluntat de portar als instituts alguns dels valors que van impulsar la creació d’aquest projecte.

Aquesta proposta deriva d’un cicle cinematogràfic que es fa a Ulldecona des de l’octubre del 2021: “Victòria & Savoy”, que és una referència directa als dos cinemes més importants que va tindre Ulldecona durant el segle passat. A més de voler recuperar la memòria d’aquests espais i de reivindicar el cinema com una experiència col·lectiva, una de les idees fonamentals d’aquest projecte era propiciar un nou marc de reflexió i debat al poble. Aquesta idea essencial, que és la que ha recorregut la programació de tot el cicle, és la que ara es vol implantar a diferents instituts de les Terres de l’Ebre, invitant els més joves a ser part activa de la proposta, a desenvolupar un posicionament crític, a aprendre a mirar i a parlar de cinema, i a compartir aquest procés a través d’una sèrie de projeccions públiques, que traspassaran les parets dels propis instituts. Aquesta experiència també té l’objectiu d’apropar aquests espectadors més joves a un cinema independent i personal, sovint invisibilitzat més enllà de les grans ciutats i els festivals de cinema, i de posar-los en contacte amb alguns dels seus directors i directores.

El projecte es realitzarà en dos fases: una primera dins dels centres educatius d’Ulldecona (INS Manuel Sales i Ferré), la Sénia (INS La Sénia), Amposta (INS Ramon Berenguer IV), Roquetes (INS Roquetes) i Tortosa (INS Dertosa), i una segona fase en què es realitzarà una projecció oberta al públic a cadascuna d’aquestes localitats. Aquestes sessions seran presentades per estudiants de batxillerat dels diferents instituts i comptaran amb la participació dels directors i directores de les pel·lícules programades.

Programació de les sessions obertes al públic:

La pel·lícula “Un soroll que em parla” (Japó) de la directora Kaori Oda servirà per obrir el cicle i presentar la proposta al públic les següents dates:

  • 10.11.2023 / 19 h – Tortosa (sala petita de l’Auditori Felip Pedrell)
  • 11.11.2023 / 19 h – La Sénia (Centre Obrer)
  • 17.11.2023 / 19 h – Amposta (Casal Municipal)
  • 18.11.2023 / 19 h – Roquetes (Biblioteca de Roquetes)

La resta de sessions, compondran el gruix del programa i cristal·litzaran el treball portat a terme prèviament als instituts. Les pel·lícules projectades tenen en comú que són les primeres obres de directors i directores joves de diferents països, compromesos amb un cinema marcadament d’autor. Aquesta línia també tindrà continuïtat amb la presència al programa del primer llargmetratge del director hongarès Béla Tarr, tota una llegenda del cinema europeu d’avui, que contestarà les preguntes dels estudiants a la sessió de cloenda.

01.12.2023 / 19 h – Roquetes (Biblioteca de Roquetes)

Sessió de curtmetratges (“La gallina”, “Manel viu a Sarajevo” i “Homenatge a Judes”) del director Manel Raga.

17.12.2023 / 18 h – La Sénia (Centre Obrer)

“La caòtica vida de Nada Kadić” (Bòsnia i Hercegovina / Mèxic) de la directora Marta Hernaiz Pidal.

19.01.2024 / 19 h – Tortosa (sala petita de l’Auditori Felip Pedrell)

“Pedra Pàtria” del director Macià Florit.

26.01.2024 / 19 h – Amposta (Casal Municipal)

“Bab Sebta” (Portugal) dels directors Frederico Lobo i Pedro Pinho.

23.02.2024 / 19 h – Ulldecona (Oficina de Turisme)

“Niu Familiar” (Hongria) del director Béla Tarr.