Els dies 20 i 21 d’octubre va tenir lloc la X Fira d’Artesania de la Fusta i VI Festa del Moble, organitzada conjuntament amb L’Associació d’Artesania de la Sénia. L’acte va ser inaugurat pel Sr. Joan Moisés Reverté, alcalde de la Sénia. Per tercer any consecutiu, la ubicació de la Fira va ser a una nau que s’havia utilitzat com a taller de mobles, situada al Polígon industrial Pla de la Bassa, i més propera a les botigues de mobles.

Fa anys que la Sénia és coneguda com “el país del moble” degut a la indústria i comerç existents dedicats a aquest sector, per això, amb l’organització d’aquests esdeveniments, reivindiquem el valor, l’interès i la gran importància econòmica que suposa aquest conjunt per al nostre municipi. Any rere any, la Fira d’Artesania de la Fusta i la Festa del Moble van agafant protagonisme dintre del panorama de fires monogràfiques de Catalunya. L’esdeveniment firal va tenir molt bona acollida per part dels visitants que van gaudir, tant de la quantitat i la qualitat dels productes exposats pels professionals del sector que hi van participar. Durant els dos dies es va poder gaudir de les diverses demostracions d’oficis artesans, de les exposicions i de les activitats infantils. En el marc de la VI Festa del Moble, aquest cap de setmana es va poder trobar una zona outlet amb importants descomptes.

El dissabte al matí la Fira va rebre la visita del Grup Dolçainer de Joventuts Unides, amb les seves millors melodies. Després de la inauguració i els parlaments de les autoritats, va arribar un dels moments més emotius del dissabte, amb l’homenatge als artesans seniencs. Aquest cop les persones homenatjades van ser Pablo Bustos Perona i José Queralt Jaques. Acompanyats de les seves famílies, van rebre el reconeixement per tota una vida de treball artesà. Acte seguit, coincidint amb la celebració de la VI Festa del Moble, les autoritats van visitar les diferents botigues aprofitant el vial comercial que les uneix.

A la tarda, els més menuts van poder gaudir del “FustaCub”, un joc on van aprendre a relacionar tipus d’arbres i fustes amb objectes quotidians del seu dia a dia.  Seguidament es va fer entrega del premi a la millor peça artesana 2018, en què el jurat es va basar en la correcta execució de l’ofici, la bona presentació, la qualitat d’acabats, l’equilibri entre la forma i la funció de l’objecte i la creativitat aplicada. El guanyador va ser el taradellenc Josep Pons, expositor i artesà de la comarca d’Osona.

El diumenge 22 a partir de les 10:00h es va poder visitar l’Hospital de Campanya i celebrar el Dia de la Bandereta, organitzat per la Creu Roja. Els més petits de casa van poder gaudir d’una estona d’inflables (al matí i a la tarda), mentre començava un dels actes més emblemàtics del cap de setmana: l’arribada del rossegador. Es tracta d’una recreació històrica  que commemora els inicis de la Sénia com a territori de fusters. Acompanyat per la Banda de l’Escola de l’Agrupació Musical Senienca, va sortir de l’ajuntament fins arribar al recinte Firal. Seguidament, i amb motiu del VI Festival Músiques en Terres de Cruïlla, es va portar a terme els tallers de jota cantada i ballada, amb una gran participació ciutadana.

La tarda del diumenge va anar de premis. A les 19:00h es va fer el lliurament del premi a la millor peça artesana local, patrocinat pel Campus Extens de la URV de la Sénia, per votació popular dels visitants a la fira, en què, després de fer el recompte del centenar de vots registrats, la peça guanyadora va ser la número 2, de l’artesà Rafel Arasa. Acte seguit, es va fer entrega del premi patrocinat per l’Associació d’Artesania de la Sénia, premi dels Artesans, que va anar a parar a l’expositor linyolenc Joan Clop. En aquest cas les votacions van ser pels mateixos expositors de la Fira, tenint en compte els valors de l’artesà, l’excel·lència en l’ofici i la originalitat de les seves obres.

La tarda no podia acabar de millor manera; el sorteig del valor d’una compra realitzada a les botigues de mobles de la FECOMS (Federació de Comerciants del Moble de la Sénia), on un visitant francès que va realitzar compres per valor de 600€ va resultar guanyador.

Per tot això, agraïm la col·laboració de tots els que fan possible que aquests esdeveniments siguin una realitat, tant organitzadors, com col·laboradors, com públic assistent malgrat les inclemències meteorològiques durant els dies previs a la fira. Esperem comptar amb la vostra cooperació i presència en les properes edicions.

Regidoria de Festes i Fires

Ajuntament de la Sénia

Foto 1. Inauguració de la X Fira d’Artesania de la Fusta i Moble i VI Festa del Moble per Joan Moisés, alcalde de la Sénia, amb la col·laboració del president de l’Associació d’Artesania de la Sénia, Manolo Serra.

Foto 2. Homenatge als artesans seniencs, d’esquerra a dreta: Fernando Bel (Regidor de Festes i Fires), José Queralt (homenatjat), Pablo Bustos (homenatjat), Joan Moisés (Alcalde de la Sénia), Pablo Bustos (Secretari de l’Associació Artesania de la Sénia)  i Manolo Serra (President de l’Associació d’Artesania de la Sénia).