La Fira Gastronòmica de la Sénia té lloc el cap de setmana vinculat a la Diada de Sant Gregori, que se celebra el dilluns més proper al dia 9 de maig. Aquest Sant, considerat protector dels animals danyosos, és copatró de la Sénia. Amb la diada festiva, es fa compliment del vot fet per la vila arran de la plaga de llagosta que va assolar la comarca a la segona meitat del segle XVII. En un principi, era típic ballar una dansa de tipus processional amb música de dolçaina i tabal, però des de fa uns trenta anys, l'Ajuntament organitza una menjada popular oferint les dues mostres gastronòmiques més típiques del poble, l’olla de recapte i el pastisset, recordant el repartiment de menjar que es feia entre els pobres i captaires en temps passats.

Aquest lligam de la festa de Sant Gregori amb la gastronomia, va fer que l’any 2004 s’organitzés per primera vegada la nostra Fira Gastronòmica, un petit projecte de poble desenvolupat entre diversos organismes (Ajuntament, comerços, entitats, etc.), amb la intenció de buscar una forma lúdica de promoure els productes més típics de les nostres terres i, a la vegada, dinamitzar l’economia de la població.

Durant la fira hi participen més d’una cinquantena d’expositors, s’hi representen diversos oficis tradicionals i es realitzen espectacles sorprenents pel nucli antic de la vila.

El nombre d’expositors gastronòmics ha anat augmentant any rere any, ja que, allò que començà sent una fira a nivell comarcal, s’ha donat a conèixer a nivell nacional. Els productes alimentaris que es mostren són, exclusivament, elaborats de forma artesana, majoritàriament típics de les nostres terres, però també d’arreu del país.

Un altre dels plats forts d’aquesta celebració són els oficis tradicionals que s’hi representen. La història socioeconòmica de la població senienca es basa en un procés d’industrialització de gran importància, per la qual cosa, no és d’estranyar que moltes persones del territori estiguin dispostes a ensenyar-nos la manera tradicional de realitzar els oficis atraient les mirades de milers de curiosos.

Aprofitant la ubicació de la fira al nucli antic de la vila, es programen un seguit d’actuacions paral·leles per tal de mantenir el públic entretingut mentre fa les seves compres: xerrades, show cookings, tallers gastronòmics infantils, concerts, espectacles musicals, exposicions, itineraris guiats, representacions teatrals, etc.

Per últim, ressaltar que des de la 13a Fira Gastronòmica l’any 2016, el diumenge de fira al matí s’organitzen també les tradicionals curses de cavalls i corregudes de burros al hipòdrom del Pla de Roquillo, tal com es fa durant la setmana de Festes Majors d’agost. D’aquesta forma, s’aprofita un dels actius més representatius i diferenciadors de la nostra població amb l’objectiu d’atreure el major nombre possible de públic al municipi durant tot el cap de setmana.

 


SI ESTÀ INTERESSAT EN PARTICIPAR A CONTINUACIÓ PODRÀ DESCARREGAR-SE EL MODEL D’INSCRIPCIÓ:

 

MODEL D’INSCRIPCIÓ (CAT)

MODEL D’INSCRIPCIÓ (CAS)

Dades de contacte:

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 


PROGRAMA D’ACTES “14a FIRA GASTRONÒMICA”:

 

PROGRAMA en lletra i afegint els cartells que tinguem:

CURSES DE CAVALLS PURA SANG + CORREGUDES DE BURROS

CONCURS DE TAPES

JORNADES GASTRONÒMIQUES

 


 

 

 

-